Nasz organizm potrzebuje codziennej dawki witamin i minerałów. Zróżnicowana dieta jest bardzo ważna i warto zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. Problem tylko w tym, że z czystego lenistwa zapominamy o dostarczaniu ważnych składników, które wspomogą nasz organizm. Ciągłe odkładanie poprawy codziennej diety na kolejny dzień, bądź czysta olewka w niczym nam nie pomogą.
Mam zatem do przedstawienia jeden bardzo prosty patent na uzupełnienie naszego dobowego menu w składniki takie jak: witaminy (C, E, witaminy z grupy B), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, flawonoidy, przeciwutleniacze, beta karoten oraz minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo, selen, german, cynk, miedź i wiele innych. Sporo hmm?
Codziennie rano jem trzy rzeczy, które oprócz tego, że ogólnie pozytywnie wpływają na mój organizm – posiadają ‘magiczne’ właściwości o których również nie omieszkam napomknąć. Z pewnością każda z was słyszała już o antyrakowym działaniu Jagód Goji, o żurawinie rewelacyjnie wpływającej na układ moczowy (i nie tylko!) oraz o pysznych migdałach wspomagających naszą urodę. To właśnie te trzy produkty powinny znaleźć się codziennie na naszym talerzu… lub w garści 😉
Suszone owoce zawierają mnóstwo witamin. Żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Polecam ją zdecydowanie kobietom w ciąży – szczególnie zagrożonych zapaleniem układu moczowego i podobnym infekcjom. Suszoną żurawinę kazała mi jeść moja położna, a nawyk ten pozostał mi do dziś. Migdały natomiast jadłam od dawna. Uwielbiam ich smak i zapach. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz, spokojnie można je zastąpić suszonymi morelami. Te dodatkowo regulują ciśnienie krwi i pracę nerek, oraz są polecane przy nadkwasocie.
O cudownych właściwościach Jagód Goji dowiedziałam się dosyć późno. Są tak specyficzne, że nie każdemu smakują, ale UWIERZCIE! W duecie z żurawiną można je zajadać garściami. W zetknięciu z intensywną żurawiną ich dziwny smak ginie. Jeśli jednak nawet to Cię nie przekonuje wybierz jakiś inny przeciwutleniacz i źródło luteiny – jarmuż, szpinak, sałata, siemię lniane!
Jagody Goji
– mają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
– jako jedyne spośród produktów spożywczych stymulują organizm do wytwarzania hormonu wzrostu,
– są bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, miedzi, fosforu, selenu i germanu, który ma udowodnione działanie antyrakowe,
– są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze i 19 aminokwasów,
spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki,
– korzystnie wpływają na wzrok człowieka (ochrona oczu przed szkodliwym działaniem ostrego światła, takiego jak chociażby promieniowanie UV),
– chronią wątrobę,
– powodują polepszenie stanu włosów i skóry,
– zwiększają odporność,
– poprawiają krążenie
– wspomagają odchudzanie,
– mogą w skuteczny sposób spowolnić wzrost komórek nowotworowych.
CIEKAWOSTKA
Szczególną ostrożność w spożywaniu Jagód Goji zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Spożywanie podczas laktacji może wpływać na zaburzenia krzepnięcia krwi. Jagody Goji poprawiają płodność i usprawniają funkcje seksualne.
Migdały
– są bogatym źródłem substancji odżywczych, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę,
– korzystnie wpływają na tkankę mózgową,
– poprawiają pracę jelit,
– obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), równocześnie podnosząc HDL,
– zapobiegają tyciu,
– chronią przed cukrzycą,
– związki zawarte w migdałach wykazują właściwości przeciwzapalne,
– migdały to źródło substancji zwalczających wolne rodniki,
– spożycie migdałów ma pozytywny wpływ na profil lipoprotein, co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
CIEKAWOSTKA
Garść migdałów chroni przed wieloma chorobami (nowotwory) oraz pozwala utrzymać urodę na dłużej. Migdały są tłuste, więc wystarczy spożyć kilka sztuk dziennie.
Żurawina
– zawiera dużo witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), błonnika, a także minerałów: potasu, magnezu, sodu, fosforu, wapnia, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy,
– ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
– stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy,
– pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL,
– oczyszcza organizm z toksyn,
– wspomaga odchudzanie,
– żurawina wspomaga organizm przy:
- infekcjach dróg moczowych,
- chorobach serca,
- chorobach dziąseł (zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę)
- wrzodach żołądka.
CIEKAWOSTKA
Żurawina jest owocem, który pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Zaleca się spożywanie jej w przypadku przemęczenia, anginy, awitaminozy, na schorzenia reumatyczne oraz przy osłabieniu pracy żołądka, jelit czy trzustki. Ponadto żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami wynikającymi z wylewu i zakrzepu!
Suszone owoce i orzechy to świetne przekąski, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, a tym samym i na samopoczucie. Dodatkowo myślę, że podczas karmienia piersią warto stosować odpowiednio przeznaczone do tego suplementy – witaminki. Osobiście zarówno w ciąży jak i teraz stosuję Pregnę Plus.
Oczywiście z Jagód Goji na razie zrezygnowałam ze względu na laktację, ale wciąż codziennie jem migdały, żurawinę i suszone morele. Poza tym staram się w miarę możliwości dbać o różnorodność dań i wciąż uczę się jeść owoce. Jakoś nie jestem ich wielką fanką, choć w okresie ciąży miałam na nie dużo większą ochotę. Wcześniej jadłam właściwie wszystko co wpadło mi w ręce i nie przywiązywałam większej wagi do mojego sposobu odżywiania się. Niestety (stety) macierzyństwo nakłania nas do dbania o siebie, o dziecko i o zdrowe nawyki żywieniowe. Czas na ciekawe i zdrowe przepisy… Ktoś.. coś???