Śniadanie w formie placuszków, naleśników jest świetną odskocznią od nudnych kanapek, szybkiej parówki czy też twarożku nie raz „wpychanego” na siłę. Sama też odkąd zostałam mamą lubię taką deserową formę na dzień dobry.
Jedyny mankament tkwi w tym, że za kaaaaażdym razem kiedy chcę zrobić coś tak pysznego, muszę sięgać po telefon i po raz enty wyszukiwać (najlepiej tego ulubionego) przepisu. Tak więc zamiast co drugi, trzeci dzień nabijać odsłony blogerkom kulinarnym (uwielbiam was! Don’t kill me) postanowiłam wyjść naprzeciw i wystukać sobie główne przepisy do przyczepienia na lodówkę. Nawet takie najprostsze, które mylą mi się niemiłosiernie za każdym razem.
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie są do siebie tak podobne, że moja niekulinarna głowa tego nie ogarnia. Jeśli czujesz podobnie wrzucam Ci wersję do druku. Łap i solidaryzuj się ze mną. Może nie będzie mi tak głupio samej świecić oblepiona lodówką. Matki słabo gotujące i te z niebolącą sklerozą łączmy się!!
WERSJA DO DRUKU NA LODÓWKĘ – >>> PRZEPISY NA LODÓWKĘ
PRZEPISY
NALEŚNIKI Z KASZY MANNY
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki kaszy manny
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
PRZEPIS:
Kaszę wsypać do mleka, zamieszać i odstawić na minimum 30min. do lodówki. Po tym czasie dodać jajko i olej. Całość dokładnie wymieszać. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatkowo można smarować patelnie np. olejem kokosowym przed każdym smażeniem.
NALEŚNIKI Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
PRZEPIS:
Do miski wsypujemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatkowo można smarować patelnie np. olejem kokosowym przed każdym smażeniem.
PLACUSZKI BANANOWE Z NASIONAMI CHIA
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 łyżki nasion chia
PRZEPIS:
Nasiona chia można na noc zalać mlekiem, ale można je również zmieszać chwilę przed smażeniem. W obu przypadkach następnie dodajemy jajko i rozgniecionego wcześniej widelcem banana. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatkowo można smarować patelnie np. olejem kokosowym przed każdym smażeniem.
Do każdego przepisu opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao, łyżkę nasion chia czy też łyżkę cukru bądź syropu klonowego dla osłodzenia
SMACZNEGO!!!
__________________________________________________________________
Choooodź… zostań ze mną na dłużej 😉
FOLLOW ME —> INSTAGRAM
LIKE MY FANPAGE —> FACEBOOK